Vinprovning

Vinrankor har odlats i ungefär sjutusen år. De första människorna som gjorde druvmust på vindruvorna märkte snabbt att musten jäser av sig själv efter ett par dagar. Så småningom utvecklades produktionen och Vin blev en stor exportvara flera tusen år före Kristus

Vinprovningar är inte längre något för excentriska vinkännnare som testar exklusiva sorter i slutna sällskap och med en egen, svårbegriplig jargong. Nu är det ett trevligt sätt att tillbringa en kväll för många som intresserar sig för vin.

Det är vanligt att Vinprovningar anordnas med något sorts tema. Det kan vara olika viner som är pressade ur samma druva, viner från ett speciellt land eller region eller hur man kombinerar viner med olika sorters mat.

Det finns fyra moment i vinprovning som man bör känna till.

Titta på vinet. Studera färgen mot en vit bakgrund. Ett ungt vin har ofta en blåröd nyans och ett äldre är rödare, riktigt åldriga viner har en tegelröd färg. Ser vinet halvgenomskigt ut eller är det tjockt och ogenomskinligt?

Lukta på vinet: Snurra runt vinet i glaset som en riktig kännare så att vinet kommer i kontakt med luftens syre. Försök associera doften med något du känner igen. Nyplockade hallon, äpplen eller kaffe?

Smaka på vinet: Ta en stor klunk och rulla runt det i munnen en stund. Är vinet sött eller torrt? Hur syrligt är det? Är det lätt eller fylligt? Försök om igen att associera smaken med något bekant som smörkola, svarta vinbär eller körsbär.

Ge ett omdöme om vinet: Försök nu att sammanfatta alla intryck du själv fick av vinet. Var ärlig mot dig själv och undvik att påverkas av vad andra tycker om vinet. Vad tycker du själv om vinets kvalitet och mognad? Diskutera med dina bordsgrannar, det är därför man går på vinprovning.

—————————————————————————

För dig som bor i, eller kan ta dig lätt till någon av följande orter, Jönköping, Uppsala, Göteborg, Borås, Helsingborg, Malmö kan via Upplevelsepresent boka vinprovning.

Detta kan läsas om vinprovning på deras webbplats.

Har du eller någon bekant alltid haft ett intresse för vinets spännande värld? Då är det här ett ypperligt tillfälle för någon av er två.

Läs mer på Upplevelsepresent eller beställ din Vinprovning direkt.

Prova även en Amaroneprovning eller en Champagneprovning

Kategori Vinprovning