Exklusiv whiskyprovning

Whisky betyder livets vatten på gaeliska. Skottland producerar tre typer av whisky: grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Maltwhisky görs på mältat korn, grainwhisky görs på spannmål, ofta majs. Den skotska whiskyn är ofta rökig i smaken, det beror på att man använder torv att elda med då de blötlagda kornen ska torkas. Irländsk whisky är oftare mildare i smaken eftersom de inte använder torv och de destillerar sin whisky tre gånger istället för två som de gör i Skottland. Amerikansk whisky görs ofta på majs, som t.ex. det välkända märket bourbon. Kanadensisk whisky görs på råg eller vete. Även Sverige har ett eget whiskymärke, nämligen Mackmyra, som fått flera utmärkelser.

En meningsfull whiskyprovning bör ha någon slags tema att samlas runt. Det kan exempelvis vara en provning med bara skotsk maltwhisky av olika kvaliteter, whisky gjord på majs eller whisky från hela världen. Ibland får man också ett litet fördrag av en whiskykännare om de sorter som står på bordet eller om whisky i allmänhet.

Att gå på en whiskyprovning är en stor upplevelse för en whiskyälskare. Det är vanligt att äldre män får whiskyprovningar i present vid jämna år, en bra present till den som har allt.

En whiskyprovning går till ungefär som en vinprovning. Man tittar på färgen, gärna mot en vit bordsduk och i bra belysning. Man luktar på whiskyn, här är det viktigt att inte doppa näsa för djupt eftersom alkoholen kan chocka näsan. Man smakar på whiskyn och försöker associera med välbekanta smaker. Sedan sammanfattar vad man tyckte om whiskyn. En whiskyprovning är ett utmärkt tillfälle att hitta sin egen favorit whisky.

—————————————————————————

För whiskyälskaren finns nu chansen att uppleva whiskydrömmen i exklusiv whiskyprovning som kan bokas via Greatdays.

Kategori Whiskyprovning